Az ICF SUP-világbajnokság indulóinak Balatonfüred leglátogatottabb vízpartjáról, a Tagore sétányról lehet majd szurkolni.

A 2021-es SUP világbajnokság házigazdája, a Balaton északi partjának egyik legjelentősebb és legnépszerűbb városa, a 14 ezer fő lakta Balatonfüred lesz. Sokan nevezik a tó északi fővárosának is, hiszen évente számos nagy sikerű kulturális eseménynek ad otthont, a történelmi háttérről nem is beszélve. A Balaton-part legrégebbi üdülőhelye, Magyarország egyik legjobban keresett, és leglátogatottabb városa a turisták körében.

Elhelyezkedése már önmagában elragadó lehet az idelátogatók számára. Északról gyönyörű, gyengéd hegyek, délről pedig maga a tó öleli át a várost. Éghajlata a Földközi-tengerre emlékeztet, itt még a nap is lágyabban süt. Balatonfüred és környező településeit Balaton Riviérának is nevezik, amely az itt uralkodó különleges mikroklímára utal.

Már az ősember is letelepedett itt, első ismert lakói a rómaiak voltak, akiknek emlékét számos kiásott épületrom és síremlék őrzi. Az Árpád-ház korában hét település volt a helyszínen, ezt írásos feljegyzések is bizonyítják. A régi idők emlékei mind felelevenednek a városban sétálva. Ősi lakóterek, régi épületek, templomok, otthonos szőlőültetvények, parkok, öreg fák üzennek az itt élőknek.

Történelmi emlékhelyeit mára felújították. Néhányuknak ma már más szerepe van, mint egykor, de így is a helyi kultúra részét képezik. Számos villa és kúria található Balatonfüreden, amelye nagyban hozzájárultak a város szépségéhez és hírnevéhez világszerte.

Fontos szerepe van a hazai hajózás történetében; innen indult az első balatoni gőzhajó, és itt alakult az első vitorlásegyesület, a Stefánia Yacht Club. 1971-ben az ország első gyógy- és üdülőhelyi városává nyilvánították, de emellett a szőlő és a bor nemzetközi városa is. 1825 óta itt rendezik Magyarország egyik legelőkelőbb és legjelentősebb bálját, az Anna-bált.

További információ: balatonfured.hu